Accountant of een boekhouder?

Naast je bezighouden met de kernactiviteiten van je onderneming heb je ook nog de financiële verplichtingen. Gebrek aan kennis of tijd maakt dat veel ondernemers kiezen voor hulp op gebied van de financiële verplichtingen. Hulp kan komen van een accountant of boekhouder.
Er is met regelmaat onduidelijkheid over de termen boekhouder en accountant. Deze worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. In de basis zijn er veel overeenkomsten tussen boekhouders en accountants. Beide richten zich op het begeleiden van de klant in bedrijfseconomische en fiscale zaken. Voor beide is het van belang dat er heel nauwkeurig gewerkt wordt. Maar wat is voor jou als ondernemer nu de beste keuze? In deze blog gaan we kort in op de verschillen tussen beide.

Opleiding

De naam ‘accountant’ is een beschermde titel, wat wil zeggen dat je deze alleen mag gebruiken als je de opleiding succesvol hebt afgerond, je jaarlijks opleidingen volgt om je kennis op niveau te houden en je jaarlijkse controles kunt krijgt vanuit de beroepsorganisatie die checken of de kwaliteit gewaarborgd blijft.

De titel ‘boekhouder’ is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen werkzaamheden als boekhouder kan aanbieden. Dit wil zeker niet zeggen dat boekhouders de expertise niet in huis hebben om jou als ondernemer goed van dienst te kunnen zijn. Wel dat er minder scherp toezicht op wordt gehouden.

Natuurlijk zegt een titel niets over hoe goed of slecht een boekhouder/accountant is. Het is dan ook belangrijk om vooraf een kennismakingsgesprek te plannen.

Taken

Over het algemeen hebben accountants een meer controlerende rol en heeft een boekhouder een meer uitvoerende functie. Toch kun je ook veel accountants vinden die een totaal pakket aanbieden van het opzetten en inrichten van de boekhouding tot het opstellen en controleren van de jaarrekening.

Aansprakelijkheid

Zowel voor jezelf als ondernemer als voor de belastingdienst is het belangrijk alle financiën rondom je onderneming op orde te hebben. Bij eventuele fouten zijn zowel een accountant als boekhouder verantwoordelijk voor hun acties en de financiële schade die hier het gevolg van kan zijn. Accountants moeten verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten waardoor je als ondernemer verzekerd ben dat eventuele schade vergoed wordt. Bij een boekhouder is dit niet verplicht dus zeker de moeite waard om dit vooraf na te vragen.

Kosten

Gemiddeld gezien zullen de tarieven van een accountant hoger liggen dan die van een boekhouder. Een accountant heeft immers een lange opleiding gevolgd en heeft hierdoor een aantal bevoegdheden die een boekhouder niet heeft. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Zowel een boekhouder als een accountant zijn vrij om te bepalen welk tarief ze hanteren. Het kan dus zeker geen kwaad om beide opties te vergelijken.

Beide kunnen een goede optie zijn voor jou als ondernemer. Let wel op dat wanneer de onderneming aan enkele grootte criteria voldoen je de verplicht hebt om een accountant in te schakelen. Indien er geen verplichtingen zijn, kies dan vooral de persoon/onderneming waar jij je prettig bij voelt en win vooraf informatie in, tenslotte zul je een belangrijk onderdeel van je bedrijf deels uit handen geven.

Benieuwd naar mogelijkheden en kosten van een accountant? Terlouw Accountancy & Advies is een betrouwbare en betaalbaar partner die staat voor duidelijke afspraken, open communicatie en korte lijnen. Neem gerust vrijblijvend contact op of ga naar www.terlouw-aa.nl.

2019-09-02T22:32:49+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke