Ondernemen in tijden van de Coronacrisis. Welke maatregelen zijn er om je te helpen?

Covid—19 of Corona, het houdt iedereen bezig. Waar de ene ondernemer het misschien drukker heeft dan normaal, zijn het voor het merendeel onzekere tijden. Veel bedrijven moeten noodgedwongen medewerkers thuis laten werken of zelfs de deuren sluiten. Het is overduidelijk dat deze maatregelen grote invloed hebben op bedrijven en de baanzekerheid van mensen. Meer dan ooit komt het aan op ondernemerschap en creativiteit om bedrijven draaiende te houden. Omdat dit lang niet altijd genoeg is heeft de overheid een aantal maatregelen genomen om ondernemers tegemoet te komen.

ZZP’ers

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Dit betreft een door de overheid beschikbare regeling die ZZP’ers ondersteunt bij het wegvallen van inkomsten (regeling op basis van de bestaand Bbz). De regelgeving loopt voorlopig voor een periode van 3 maanden en moet aangevraagd worden bij de gemeente. Het inkomen wordt maximaal aangevuld met 1.503,31 euro netto per maand en is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie. De uitkering hoeft niet te worden terugbetaald.

Ook kunnen ZZP’ers een lening voor bedrijfskapitaal krijgen met een lager rentepercentage dan bij de normale Bbz. De lening is maximaal 10.157 euro.

Mkb’ers

Tijdelijk Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Deze tijdelijke maatregel vervangt de werktijdverkorting, die ingetrokken wordt. Doel is om zoveel mogelijk werknemers aan het werk te houden. De werkgevers kunnen met deze regeling een tegemoetkoming voor de loonkosten aanvragen bij het UWV. Aan de aanvraag zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet er sprake zijn van tenminste 20% verwacht omzetverlies, geldt voor een periode van 3 maanden met optie tot verlenging met nog 3 maanden, er is een accountantsverklaring vereist en er zal een definitieve vaststelling komen.

Alle ondernemers

Tegemoetkoming schade COVID-19
Ben je als ondernemer direct getroffen door overheidsmaatregelen in verband met het Coronavirus dan maak je aanspraak op een compensatieregeling van 4.000 euro. Duidelijk is dat het gaat om bedrijven die direct zijn getroffen door de overheidsmaatregelen, zoals de horeca en reisbranche. De regeling wordt uitgevoerd door de RVO. Op basis van de SBI code is na te gaan of je in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming. Via deze link kan je eenvoudig nagaan of je in aanmerking komt: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst
De belastingdienst komt ondernemers tegemoet met bijzonder uitstel van betaling. Als ondernemer kan je uitstel vragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffing. Het uitstel kan aangevraagd worden als er een aanslag is opgelegd door de Belastingdienst. De aanvraag dient schriftelijk te gebeuren bij de Belastingdienst.

Verlaging invorderingsrente en belastingrente
De Belastingdienst verlaagt de invorderings- en belastingrente op belastingaanslagen. Normaalgesproken wordt er invorderingsrente (4%) berekend als de betaaltermijn verstreken is. De Belastingrente (vennootschapsbelasting 8% en andere belastingen 4%) wordt berekend als er niet tijdig aangifte gedaan worde. De Belastingdienst verlaagd beide rentetarieven tijdelijk naar 0,01%.

Verlaging van voorlopige aanslag
Betaal je op dit moment een voorlopige aanslag, dan is het aan te raden om de winstverwachting nog eens te beoordelen. Als de inschatting van winstverwachting te hoog is, dan betaal je op dit moment een te hoog belastingvoorschot. Door een lagere voorlopige aanslag aan te vragen verlaag je de te betalen belasting. Houdt er echter wel rekening mee dat bij de aangifte de definitieve belasting berekend wordt waarop de betaalde voorschotten in mindering gebracht worden. Als de winstverwachting te laag wordt ingeschat, zal je in de toekomst het restant nog moeten betalen.

Overige mogelijkheden
Naast de overheid zijn er ook andere instanties die het bedrijfsleven tegemoet willen komen. Zo hebben verschillende grote banken aangekondigd dat er in overleg uitstel op aflossing mogelijk is. Daarnaast denken ook de pensioenfondsen na over mogelijkheden.

Als laatste een tip om alert te zijn op uitstaande vorderingen. Heb je als ondernemer veel debiteuren uitstaan, dan kan je nadenken over het uit handen geven van de debiteuren aan een factoringmaatschappij. Dit helpt je om op korte termijn vorderingen om te zetten in geld.

Als ondernemer komt er nu veel op je af en niet alle regelingen zijn al even duidelijk. Mocht je hulp nodig hebben, neem gerust contact op voor een online kennismaking.

2020-03-29T17:47:55+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke