Prinsjesdag 2023, welke belastingplannen heeft het demissionair kabinet gepresenteerd?

Het was een Prinsjesdag zoals je van een demissionair kabinet kan verwachten, weinig vernieuwingen en veel bevestigingen van wat vorig jaar al was aangekondigd. Hieronder de belangrijkste punten uiteengezet

Algemene belastingwijzigingen

Verlaging belastingtarieven box 1
De inkomstenbelastingtarieven worden licht verhoogd in 2024. Het belastingtarief over het inkomen in de eerste schijf wordt verhoogd van 36,93% (2023) naar 36,97% in 2024. De grens van deze schijf wordt ook verhoogd van 73.031 euro (2023) naar 75.624 euro in 2024. Het hoge belastingtarief blijft ongewijzigd op 49,5%.

Verhoging van de arbeidskorting
De arbeidskorting wordt in 2024 verhoogd met 115 euro, en wordt in 2024 maximaal 5.553 euro.

Verlaging inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet
De inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet voor werknemers wordt verlaagd van 6,68% over maximaal 66.952 euro in 2023 naar 6,57% over maximaal 71.624 euro in 2024. Voor ondernemers wordt deze bijdrage verlaagd van 5,43% naar 5,32%. De procentuele verlaging is hiermee gunstig voor alle inkomensgroepen. De verhoging van het maximale bedrag heeft een negatief effect voor de hoge inkomens.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding steeg in 2023 van 0,19 euro naar 0,21 euro. Dit is het bedrag dat je als werkgever belastingvrij mag uitkeren aan medewerkers en als ondernemer mag aftrekken over zakelijke ritten met een privéauto. Zoals vorig jaar al aangekondigd was, wordt de onbelaste reiskostenvergoeding in 2024 verder verhoogd naar 0,23 euro per kilometer.

Afschaffing betalingskorting inkomstenbelasting
Veel mensen ontvangen begin van het jaar een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting. Deze voorlopige aanslag kan in maandelijkse termijnen betaald worden. Bij betaling in één keer werd een betalingskorting gegeven door de Belastingdienst. Deze korting was gekoppeld aan de hoogte van de invorderingsrente, welke de afgelopen jaren laag was. Voor de vennootschapsbelasting was de betalingskorting al vervallen en met ingang van 2024 vervalt deze ook voor de inkomstenbelasting.

Wijzigingen in belastingheffing box 3 vermogen
Voor bezittingen in box 3 is het heffingsvrijvermogen voor 2024 is net als in 2023 vastgesteld op 57.000 euro (114.000 euro voor fiscaal partners). De overheid rekent voor box 3 met een rendementspercentage van 6,04% (2023: 6,17%). Voor bank- en spaargelden zal het rendement op een later tijdstip worden vastgesteld. Over het box 3 rendement is 34% (2023: 32%) belasting verschuldigd.

Belastingwijzigingen ondernemers (eenmanszaak, vof en maatschap)

Verlaging van de zelfstandigenaftrek
De afgelopen jaren werd al aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek afgebouwd zal worden. Vorig jaar werd al duidelijk dat dit versnelt zou gaan gebeuren. Deze Prinsjesdag zijn hier geen wijzigingen in aangebracht en zal de zelfstandigenaftrek in 2024 verlaagd worden met 1.280 euro naar maximaal 3.750 euro. Uiteindelijk zal de zelfstandigenaftrek worden afgebouwd naar een maximaal bedrag van 900 euro in 2027.

Ook een verlaging van de MKB-Winstvrijstelling
Naast de verlaging van de zelfstandigenaftrek krijgen ondernemers in een eenmanszaak, vof of maatschap ook te maken met de verlaging van de MKB-winstvrijstelling. De MKB-winstvrijstelling is een fiscale regeling die het belastbaar resultaat van ondernemers verlaagd. In 2023 was deze vrijstelling 14% en in 2024 wordt deze verlaagd naar 12,7%.

Belastingwijzigingen BV

Ongewijzigde tarieven voor de vennootschapsbelasting
Na de verhoging van de vennootschapsbelastingtarieven in 2023 blijven de tarieven in 2024 gelijk. Ook de in 2023 verlaagde grens van het lage tarief blijft ongewijzigd op 200.000 euro.

Aanpassing tarieven box 2
Zoals vorig jaar was aangekondigd krijgt de belastingheffing over box 2 winsten uit dividend of verkoop onderneming met ingang van 2024 een belastingsysteem met twee schijven. Over de eerste 67.000 betaal je dan 24,5% belasting en over het meerdere betaal je 31% belasting.

Het demissionair kabinet kwam hoofdzakelijk met bevestiging van vorig jaar aangekondigde wijzigingen. Met de verlaging van de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling wordt het fiscaal gezien eerder gunstig om te ondernemen vanuit een BV. Benieuwd of ondernemen vanuit een BV voor jou ook interessant kan zijn? Terlouw Accountancy & Advies helpt graag bij het inzichtelijk brengen.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en optimaliseren van je fiscale verplichtingen.

2023-09-21T20:33:00+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke