Prinsjesdag, welke belastingplannen zijn er gepresenteerd?

Met de grote problemen en onzekerheden die er spelen zijn alle ogen gericht op Prinsjesdag en het kabinet. In onderstaande blog zijn de belangrijkste wijzigingen kort uiteengezet.

Algemene belastingwijzigingen

Verlaging belastingtarieven box 1
Net als voorgaand jaar wordt de inkomstenbelasting verlaagd. Het belastingtarief over het inkomen in de eerste schijf wordt verlaagd van 37,07% (2022) naar 36,93% in 2023. De grens van deze schijf wordt juist verhoogd van 69.398 euro (2022) naar 73.031 euro in 2023. Het hoge belastingtarief blijft ongewijzigd op 49,5%.

Verhoging van de heffingskortingen
De maximale algemene heffingskorting wordt verhoogd van 2.888 euro naar 3.070 euro in 2022. De arbeidskorting wordt verhoogd van 4.260 euro in 2022 naar 5.052 euro in 2023. De hoogte van de heffingskortingen hangt af van de hoogte van het inkomen.

Vervallen van inkomensafhankelijke combinatiekorting
Als beide ouders van een kind jonger dan 12 jaar werken, dan ontvangt de minstverdienende ouder de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Net als de heffingskortingen zorgt de korting voor een lager belastbaar loon, dus minder te betalen belasting. De maximale korting voor 2023 is vastgesteld op 2.694 euro. Voor kinderen geboren vanaf 2025 vervalt het recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding gaat in 2023 van 0,19 euro naar 0,21 euro. Dit is het bedrag dat je als werkgever belastingvrij mag uitkeren aan medewerkers en als ondernemer mag aftrekken over zakelijke ritten met privé auto. In 2024 zal de onbelaste reiskostenvergoeding verder verhoogd worden naar 0,23 euro.

Prijsplafond energietarieven
Om huishoudens te compenseren voor de toegenomen prijzen voor gas en elektra komt de overheid met een tijdelijk prijsplafond voor de tarieven tot een gemiddeld gebruik. Concreet wil dit zeggen dat er een prijsplafond komt met maximale tarieven voor gas (tot een maximaal verbruik van 1.200 m3) en elektra (maximaal 2.400 KWh). Over het hogere verbruik dan de gestelde normen moet nog wel de marktprijs betaald worden. Voor bedrijven wordt nog gekeken welke oplossingen er komen.

Belastingwijzigingen ondernemers (eenmanszaak, vof en maatschap)

Verlaging van de zelfstandigenaftrek
De afgelopen jaren werd al aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek zou worden afgebouwd. In de Prinsjesdag plannen van 2023 wordt duidelijk dat de afbouw aanzienlijk versneld gaat worden. De verlaging in 2023 bedraagt 1.280 euro tot een bedrag van 5.030 euro. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd naar een maximaal bedrag van 900 euro in 2027 in plaats van de vorig jaar gepresenteerde 3.240 euro in 2036.

Middelingsregeling
Als de hoogte van je inkomen door de jaren heen flink wisselt in hoogte dan kan je aanspraak maken op middelingsregeling. Dit wil zeggen dat het inkomen van 3 jaren gemiddeld wordt tot een gelijk inkomen over deze 3 jaren. De te veel betaalde belasting over het hogere deel van het inkomen kan dan terug gevraagd worden. De middelingsregeling wordt afgeschaft. De jaren 2022, 2023 en 2024 zijn de laatste jaren die gezamenlijk gemiddeld kunnen worden.

Geen opbouw fiscale oudedagsreserve meer mogelijk per 2023
De fiscale oudedagsreserve biedt ondernemers de mogelijkheid om de belastingheffing over de winsten uit te stellen. Per 2023 vervalt de mogelijkheid tot opbouwen van de fiscale oudedagsreserve. De reeds opgebouwde fiscale oudedagsreserve mag gewoon blijven staan.

Belastingwijzigingen BV

Verhoging vennootschapsbelasting tarieven
De tarieven voor de vennootschapsbelasting worden verhoogd. Het lage tarief gaat van 15% (2022) naar 19% in 2023. Dit lage tarief geldt tot een fiscale winst van 200.000 euro (395.000 euro in 2022). Het hoge tarief (meerdere boven de 200.000 euro winst) blijft ongewijzigd 25,8%.

Aanpassing tarieven box 2
Het belastingtarief in box 2 over dividenduitkeringen en verkoopwinsten van ondernemingen blijft in 2023 ongewijzigd ten opzichte van 2022 (26,9%). Per 2024 zal er gewerkt gaan worden met twee belastingschijven. Over de eerste 67.000 betaal je dan 24,5% belasting en over het meerdere betaal je 31% belasting.

Overige belastingwijzigingen

Verhoging overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting op bedrijfs- en beleggingspanden wordt per 1 januari 2023 verhoogd van 8% naar 10,4%.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en optimaliseren van je fiscale verplichtingen.

2022-10-03T19:20:38+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke