Prinsjesdag, welke veranderingen zijn er voor ondernemers?

Op de derde dinsdag van september werd traditiegetrouw Prinsjesdag gehouden. Het kabinet heeft inzicht gegeven in de plannen voor de komende jaren. Veel van deze plannen raken ook jou als ondernemer. Hieronder lees je meer over de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers.

Verlaging vennootschapsbelastingtarief
Ondernemers in een besloten vennootschap (BV) gaan in 2021 minder belasting betalen. Het lage vennootschapsbelastingtarief wordt verlaagd van 16,5% (in 2020) naar 15% in 2021. Daarnaast wordt de grens van het lage inkomen ook verhoogd van 200.000 euro (in 2020) naar 245.000 euro in 2021. In 2022 zal deze grens nog verder verhoogd worden naar 395.000 euro. Het hoge belastingtarief blijft onveranderd 25%.

Verruiming van de werkkostenregeling
De werkkostenregeling wordt voor ondernemers verruimd. Het percentage van de totale loonsom die belastingvrij vergoed mag worden gaat omhoog naar 3% (tot een loonsom van vier ton). Dit maakt het voor werkgevers mogelijk om meer zaken belastingvrij te verstrekken aan de werknemer. De vrije ruimte bij een loonsom vanaf 400.000 euro wordt verlaagd van 1,2% in 2020 naar 1,18%.

Zelfstandigenaftrek omlaag
De verlaging van de zelfstandigenaftrek is vorig jaar al aangekondigd.  De in 2020 aangekondigde jaarlijkse verlaging met 250 euro per jaar, wordt aangevuld met een extra verlaging van 110 euro per jaar. Vanaf volgend jaar zal er dus met 360 euro per jaar worden afgebouwd naar een ondergrens van 3.240 in 2036.

Belastingverlaging box 1
Net als voorgaand jaar wordt de inkomstenbelasting verlaagd. Het belastingtarief over het inkomen tot 68.507 euro wordt verlaagd van 37,45% (in 2020) naar 37,1% in 2021. Het belastingtarief voor inkomen boven de 68.507 euro blijft gelijk aan 2020 (49,50%).

Inkomstenbelasting over box 3 vermogen
Het kabinet wil de belastingheffing over het box 3 vermogen veranderen. De belangrijkste wijziging hierin is de verhoging van het heffingsvrijvermogen van 30.846 (in 2020) naar 50.000 euro in 2021. Dit wil zeggen dat fiscale partners in 2021 gezamenlijk een heffingsvrij vermogen van 100.000 euro mogen hebben.

Keerzijde van de verhoging van het heffingsvrijvermogen is de verhoging van de belasting over het box 3 vermogen. In 2021 wordt het belastingtarief verhoogd van 30% naar 31%.

Belasting over coronaregelingen
Ondernemers die een subsidie met betrekking tot een coronaregeling hebben ontvangen zoals de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en/of Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) hoeven over deze bedragen geen belasting te betalen.

Verlaging en verhoging van de overdrachtsbelasting
Vanaf 2021 betaal je als particuliere koper tussen de 18 en 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een eigen woning (mits ook als hoofdverblijf gebruikt). Voor overige particulieren die een woning als hoofdverblijf kopen blijft het tarief 2%.

Voor de aankoop van andere panden (denk aan bedrijfspanden of beleggingspanden) wordt de overdrachtsbelasting verhoogd van 2% naar 8%. Overweeg je vastgoed te kopen denk dan goed na over het moment van overdracht, dit kan veel geld besparen.

Met de huidige plannen maakt het kabinet het interessanter om al vanaf een lagere winst een eenmanszaak naar een BV om te zetten. Mocht je hier meer over willen weten of benieuwd zijn naar de gevolgen van de plannen voor jou als ondernemer? Neem gerust contact op om dit in kaart te kunnen brengen.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en optimaliseren van je fiscale verplichtingen.

2020-09-29T20:35:25+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke