Prinsjesdagupdate voor ondernemers

“Prinsjesdag verliep dit jaar nog steeds iets anders dan anders maar gelukkig blijft het koffertje met de Miljoenennota en het uitlekken daarvan ieder jaar weer terugkomen.

Hieronder vind je de belangrijkste punten voor jou als ondernemer:

Werkkostenregeling (WKR)
De in 2020 doorgevoerde verruiming van de werkkostenregeling naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro gaat waarschijnlijk weer verlaagd worden naar 1,7 procent. Hierdoor wordt de mogelijkheid om belastingvrije verstrekkingen aan werknemers te doen lager in 2022. Wees alert op de hoogte van de verstrekkingen aan werknemers en voorkom hoge belastingheffing. Onder de werkkostenregeling is het bijvoorbeeld mogelijk om werknemers een vergoeding te geven voor de inrichting van een thuiswerkplek. Wees alert op de vrije ruimte in 2021. Heb je vrije ruimte over, haal toegezegde verstrekkingen voor 2022 dan naar 2021 om de vrije ruimte volledig te benutten.

Thuiswerkvergoeding
Met ingang van 1 januari 2022 verdwijnt de vaste reiskostenvergoeding. Werkgevers en werknemers moeten de reisdagen en werkelijk afgelegde kilometers gaan registreren. De reden achter deze ontwikkeling is dat er meer thuisgewerkt wordt door het coronavirus. Voor werknemers die in 2022 nog regelmatig thuis werken betekent dit dat er minder maandelijkse inkomsten volgend door het wegvallen van de vaste reiskostenvergoeding. Voor de kosten die werknemers maken voor het thuiswerken wordt er een vaste dagvergoeding voor thuiswerken in het leven geroepen. De verwachte hoogte van de thuiswerkvergoeding bedraagt 2 euro per thuiswerkdag.

Klimaatverbetering
Er komen meer belastingvoordelen en subsidies beschikbaar om de CO2-uitstoot te verminderen. De tarieven van de milieu-investeringaftrek worden verhoogd naar 27%, 36% en 45% (in 2021 nog 13,5%, 27% en 36%). Door de stimulering hoopt het demissionair kabinet een stap te zetting in het behalen van de klimaatdoelen. Het kan daarom fiscaal aantrekkelijk zijn om investeringen naar 2022 door te schuiven.

Aandelenoptie werknemers fiscaal aantrekkelijker
Met de wet fiscale regeling aandelenoptierechten wil de overheid het aantrekkelijker maken voor werkgevers en werknemers om aandelenoptierechten te verstrekken. Hiermee kunnen werkgevers de betrokkenheid van werknemers vergroten en profiteren de werknemers van de waarde toename van het bedrijf. Nu vindt belastingheffing nog plaats op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van een dergelijke aandelenoptie. Met de nieuwe wetgeving kan dit moment worden uitgesteld tot de aandelen verhandelbaar zijn. Dit maakt het voor de werknemer mogelijk de opbrengsten van de verkoop te gebruiken voor de betaling van de belasting.

Tot slot nog enkele al aangekondigde wijzigingen die invloed hebben op het ondernemen in 2022:

Bijtelling elektrische auto
De verhoging was al aangekondigd, maar werd met Prinsjesdag bevestigd. Het privé rijden met een zakelijke elektrische auto wordt duurder in 2022. Het bijtellingstarief wordt in 2022 verhoogd van 12% (2021) naar 16% en het drempelbedrag wordt verlaagd van 40.000 euro (in 2021) naar 35.000 euro. De reguliere bijtelling blijft onveranderd 22%.

Zelfstandigenaftrek
De in 2020 aangekondigde versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt niet gewijzigd. Dit houdt in dat de zelfstandigenaftrek daalt van 6.670 (in 2021) naar 6.310 in 2022.

Vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelastingtarieven blijven ten opzichte van 2021 gelijk. Wel wordt de in 2020 aangekondigde verhoging van de lage schijf doorgezet. Hierdoor betaal je in 2022 over de eerste 395.000 euro winst het lage tarief van 15%. In 2021 is de grens van de lage schijf 245.000 euro.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en optimaliseren van je fiscale verplichtingen.

2021-09-23T18:20:05+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke