Tips om als ondernemer zorgeloos op vakantie te gaan

Heb je een eigen bedrijf? Grote kans dat je minder dagen vakantie opneemt dan de gemiddelde Nederlander.  Daarnaast werken veel ondernemers op vakantie ook nog regelmatig door. Geen goed idee, want ook jij als eigen baas hebt ontspanning nodig. Zorg daarom voor een goede voorbereiding voordat je op vakantie vertrekt. Hieronder alvast wat zaken om rekening mee te houden.

Overdracht
Zorg voor een goed vakantierooster, zodat de bezetting binnen je bedrijf ook tijdens de vakantieperiode goed is. Neem de tijd voor een goede overdracht van lopende taken aan collega’s, dit zorgt er immers voor dat de kans dat je gestoord wordt tijdens je vakantie aanzienlijk kleiner wordt.

Geen personeel?
Als je als ondernemer geen personeel hebt is het verleidelijk een laptop mee te nemen op vakantie. Probeer dit te voorkomen, zorg ervoor dat je klanten op de hoogte zijn van je afwezigheid en denk aan het instellen van je out of office en voicemail. Door tijdig te informeren geef je de klant de kans om belangrijke zaken voor je vakantie af te stemmen. Het informeren van opdrachtgevers kan op verschillende manier zoals een persoonlijk contact, mail, nieuwsbrief of via een bericht op sociale media. Dit is sterk afhankelijk van het aantal klanten dat geïnformeerd moet worden.

Het kan ook handig zijn om je belangrijke gegevens in de cloud op te slaan. Het grote voordeel hiervan is dat je de data overal kunt raadplegen. Mocht er zich dan echt een noodgeval voordoen kun je altijd bij je gegevens in de cloud met je tablet of telefoon. Je laptop kan dan thuisblijven. Je reisgezelschap zal dit vast waarderen.

Administratie
Zorg dat je administratie helemaal is bijgewerkt voor je vertrek. Werk de facturatie bij, zodat je ook tijdens de vakantieperiode geld van je opdrachtgevers ontvangt. Ga ook na welke betalingsverplichtingen je hebt tijdens of kort na de vakantie. Het is mogelijk om de betalingen klaar te zetten in de bankierenomgeving van je bank. Op deze manier hoef je niet alle betalingen vooruit te betalen, maar raak je ook niet achterop tijdens je vakantie.

Naast de facturatie en betalingen is het belangrijk om de aangifte omzetbelasting over het tweede kwartaal op tijd in te dienen bij de Belastingdienst. De aangifte dient uiterlijk eind juli te zijn ingediend. Valt je vakantie aan het eind van een kwartaal? Voorkom dan boetes van de Belastingdienst door betalinen klaar te zetten in de bankierenomgeving. Het geld dient uiterlijk voor het einde van de maand op de rekening van de Belastingdienst te staan.

Om optimaal tot rust te komen is het aan te raden om te zorgen dat je geen mail kan lezen tijdens je vakantie. Voor veel ondernemers is dit echter een te grote stap. Zorg er daarom voor dat je vaste momenten pakt om je mail te checken. Realiseer je wel dat er een out of office bericht actief is, en er daarom geen reactie verwacht wordt.

Weer aan het werk
Zorg ervoor dat je de tijd neemt om weer aan de slag te gaan. Neem een dag extra verlof van kantoor, zodat je de tijd hebt om rustig alle mail en post door te nemen. Dit geeft je de kans om een planning te maken om de opgelopen achterstand in te lopen. Vergeet ook niet te evalueren hoe de vakantieperiode is verlopen, zodat je weet wat je in de toekomst nog kan verbeteren.

2019-09-02T22:32:40+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke