Prinsjesdag, wat betekenen de plannen voor jou als ondernemer?

De derde dinsdag van september is weer voorbij. Voor veel mensen gaat deze dag voorbij zoals elke andere. Maar voor anderen is Prinsjesdag een dag om even bij stil te staan. De belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar worden gepresenteerd en hierdoor krijg je belangrijke inzichten in de voorgestelde wetswijzigingen.

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Speerpunt van de regering is dat elke burger hiervan mee moet profiteren. Hieronder vind je de belangrijkste punten zoals voorgesteld op Prinsjesdag die gevolgen kunnen hebben voor jou als ondernemer en als burger.

Wijzigingen in de vennootschapsbelasting
Bedrijven krijgen de rekening voor de belastingvoordelen voor burgers. De beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) bij winsten boven de twee ton wordt uitgesteld en blijft 25%. Voor winsten tot twee ton gaat deze wel omlaag van 19% naar 16,5%.

Daarnaast levert het ineens betalen van de voorlopige aanslag vanaf 2021 geen korting meer op en wordt dus minder relevant.

Zelfstandigenaftrek omlaag
Kleine ondernemers die inkomstenbelasting afdragen, kunnen nu nog 7.280 euro aftrekken van de belastbare winst. Dit bedrag wordt in de komende 10 jaar verlaagd tot 5.000 euro.

Verruiming van de werkkostenregeling
De werkkostenregeling wordt voor ondernemers verruimd. Het percentage van de totale loonsom die belastingvrij vergoed mag worden gaat omhoog van 1,2% naar 1,7% (tot een loonsom van vier ton). Dit maakt het voor werkgevers mogelijk om meer zaken belastingvrij te verstrekken aan de werknemer.

Bijtellingsregelingen privé gebruik
De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog, van 4% naar 8% over de eerste 45.000 euro. Boven dit bedrag wordt 22% betaald. De komende jaren wordt dit percentage steeds hoger, tot het in 2026 alles met 22% zal worden belast. Hiermee zal er in 2026 geen verschil in bijtelling meer zijn tussen het rijden van een elektrische auto of een gewone auto (benzine of diesel).

Nieuw is de bijtellingsregeling van 7% voor de fiets. Deze maakt het makkelijker en goedkoper om een fiets ter beschikking te stellen aan een werknemer.

Naast ondernemer ben je natuurlijk ook burger. Hieronder nog een aantal zaken die relevant voor je kunnen zijn.

Lagere belastingdruk voor werkende
Het kabinet komt werkende op twee manieren tegemoet. Ten eerste door een lagere belastingdruk op inkomens, waarvan de midden en hogere inkomens (boven de 68.508 euro) het meest profiteren. Ten tweede zorgt een verhoging van de algemene heffings- en arbeidskorting voor een lagere belasting bij werkenden.

Minder belasting op spaargeld, meer op beleggingen
Er gaat anders gekeken worden naar spaargeld versus beleggingen. Nu wordt beide nog hetzelfde belast terwijl er in de toekomst onderscheid gemaakt gaat worden. Kort samengevat betaal je voor spaargeld tot 4 ton zo goed als geen belasting. Voor beleggingen gaan de belastingen omhoog. Hoeveel omhoog is afhankelijk van het soort belegging waar ook weer onderscheid in wordt gemaakt.

AOW-leeftijd minder snel omhoog
De AOW-leeftijd zal minder snel stijgen. De AOW-leeftijd voor 2020 komt op 66 jaar en 4 maanden.

Natuurlijk is er tijdens Prinsjesdag nog veel meer aan bod gekomen dan de beknopte punten zoals hierboven genoemd. Benieuwd naar de gevolgen voor jou? Neem gerust contact op om dit in kaart te kunnen brengen.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en optimaliseren van je fiscale verplichtingen.

2019-09-20T16:48:31+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke