Einde van het jaar is in zicht, haal het maximale uit je fiscale voordelen voor 2019!

Het voelt misschien nog ver weg maar het einde van het jaar is in zicht, wat betekend dat je als ondernemer nog maar kort de tijd hebt om in te spelen op fiscale voordelen over 2019. Om het maximale eruit te kunnen halen is het belangrijk om je cijfers up to date te hebben. Door samen met je accountant te kijken naar de resultaten tot en met het derde kwartaal en de verwachtingen voor het vierde kwartaal kun je nog fiscale voordelen realiseren in 2019. Hieronder wat punten om rekening mee te houden.

Investeringen
Investeringsaftrek krijg je pas vanaf een besteding van €2.300. Zit je hier net onder? Dan kan het voordelig zijn toekomstige investeringen nog dit jaar te plannen. Boven de grens van €318.449 vervallen deze voordelen. Bij hoge investeringen kan het daarom handig zijn wat uit te stellen.

Vrije ruimte werkkostenregeling
Binnen de werkkostenregeling mag je maximaal 1,2% van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers. Let alleen wel op dat je 80% eindheffing moet betalen voor het bedrag wat hier nog overheen gaat. Hou dus goed in de gaten waar deze grens ligt om de fiscale voordelen maximaal te kunnen benutten.

Meewerkende partner
Ben je ondernemer en werkt je partner mee in het bedrijf én betaal je hiervoor meer dan 5.000 euro vergoeding? Dan is dit aftrekbaar van je fiscale winst. Een arbeidsvergoeding voor een meewerkende partner kan voordelig uitpakken omdat deze vergoeding mogelijk lager belast is.

Betaal je minder dan 5.000 euro dan is de arbeidsbeloning niet aftrekbaar, maar kom je mogelijk wel in aanmerking voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek is een verlaging van de fiscale winst op basis van het aantal uren dat je partner heeft meegewerkt. Dit brengt belastingvoordelen met zich mee.

Dividenduitkering
Ben je van plan om een dividenduitkering vanuit de BV te doen? Per 1 januari 2020 gaat de dividendbelasting omhoog van 25% naar 26,25%. Door de dividenduitkering nog in 2019 uit te voeren kun je dus makkelijk besparen. Let er wel op dat de dividendbelasting zorgt van een verhoging van je vermogen waardoor er wellicht vermogensbelasting verschuldigd is.

Of dividenduitkering in 2019 voor jou gunstig is hangt dus af van verschillende factoren. Laat je daarom goed adviseren om te kijken wat voor jou het meest gunstig is.

Pensioenpremie
Hoe heb jij je pensioen geregeld? Het is aan te raden om hier goed over na te denken. Fiscaal kan het ook aantrekkelijk zijn om geld opzij te zetten voor je pensioen. De betaalde pensioenpremie is namelijk aftrekbaar van je fiscale winst. Afhankelijk van de hoogte van je winst kan het daarom voordelig zijn om nu nog geld opzij te zetten voor je pensioen.

Ook betaalde premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar.

Toeslagen
Nu het vierde kwartaal begonnen is, krijg je steeds beter inzicht in de verwachte winst over 2019. Mogelijk heb je al toeslagen ontvangen over 2019 of juist niet en heb je er toch recht op. Houdt de toeslagen nog eens goed tegen het licht met de verwachte winst over 2019. Hiermee voorkom je fiscale verassingen of heb je nog een fiscale meevaller.

Middeling
Schommelen de jaarlijkse winsten van je onderneming sterk? Bereken in dat geval eens of inkomensmiddeling voor jou gunstig is. Dan worden de sterk wisselende inkomens over de afgelopen drie jaar gelijk verdeeld en kan het zijn dat blijkt dat je teveel belasting hebt betaald. In dat geval kan je een middelingsverzoek doen bij de Belastingdienst, waardoor je geld terugontvangt. Middeling kan onder andere in onderstaande situaties gunstig zijn:

  • Je hebt na je afstuderen een vaste baan gekregen en had naast je studie een bijbaan.
  • Je hebt een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) gekregen.
  • Je bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
  • Je werkt als freelancer of als ondernemer.
  • Je hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
  • Je bent minder gaan werken.

Schenken
Heb je plannen om te schenken en dit jaar nog geen schenking gedaan? Dit jaar kun je nog gebruik maken van de schenkingsvrijstelling. Met de schenkingsvrijstelling is het mogelijk om vermogen belastingvrij te schenken. Hieronder vind je een overzicht met schenkingsvrijstellingen:

Schenking Vrijstelling
Schenking aan derden € 2.173, –
Schenking aan kinderen € 5.428, –
Schenking aan kinderen (eenmalig) € 26.040, –
Schenking aan kinderen voor koop van woning € 102.010, –
Schenking aan kinderen voor dure studie € 54.246, –
Schenking aan derden voor koop van woning € 102.010, –

 Aan bovenstaande schenkingen zijn wel enkele voorwaarden verbonden, laat je goed adviseren voordat je een schenking doet.

Auteur
Patrick Terlouw is eigenaar en accountant bij Terlouw Accountancy & Advies in regio Gorinchem en Leerdam. Patrick helpt graag met het inzichtelijk maken en realiseren van je fiscale voordelen.

2019-10-15T19:09:10+00:00

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Bedankt voor het bezoeken van onze website. Terlouw Accoutancy gebruikt functionele en analytische cookies. Door de website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Oke